Waarom heb ik een klacht?

Door: Nicoline Lambers Leestijd: 4 minuten
Chiropractie Hilversum - Specialist in nek-, rug-, en bekkenklachten
We hebben allemaal wel eens een pijntje in de rug of een stram lijf bij het opstaan. Gaat wel over, denk je dan. Terecht, want je lichaam heeft een enorm zelfherstellend vermogen! Meestal dan… want soms lukt het net niet om weer helemaal te herstellen. Dan ontstaan er toch klachten, waar je niet op zit te wachten. Waarom heb je nou een klacht? In dit artikel leggen we uit hoe klachten ontstaan én hoe je daar zo snel mogelijk weer vanaf bent.

Wanneer de grens is bereikt…

Als het zelfherstellend vermogen van je lichaam net niet voldoende is om een stijve nek of pijnlijke rug te herstellen, dan gaat je lichaam vaak ‘compenseren’. Dat werkt heel eenvoudig: de spanning die door een probleem ontstaat, bijvoorbeeld in de lage rug, wordt door het lichaam heel slim verdeeld over een groter of ander gebied van je lichaam. Door er zo mee om te gaan, heb jij er namelijk geen last van. Maar je snapt wel dat het probleem daarmee niet is opgelost. Heb je bijvoorbeeld even te veel stress, ben je vermoeid of grieperig, dan komen de symptomen terug. Alleen nu wat heviger en wat langer. Dit proces kan zich verschillende malen herhalen tot je lichaam het niet meer voldoende kan compenseren en jij pijnklachten ervaart. Zie de afbeelding hiernaast: je bent nu van de linker pijl naar onderen gezakt.
Chiropractie Hilversum - Specialist in nek-, rug-, en bekkenklachten

De subtiele waarschuwinkjes van je lichaam

In eerste instantie heb je geen duidelijke pijnklachten. Integendeel, je krijgt in het begin vaak hele subtiele waarschuwinkjes van je lichaam dat er iets aan de hand is. Ochtendstijfheid of irritatie in een bepaalde houding bijvoorbeeld . Of bij een griep of verkoudheid waarbij je veel hebt gehoest Ook na langer hoesten spelen je onder- of bovenrug en ribben vaak op. Dat zit zo. Het harde hoesten geeft keer op keer een flinke drukexplosie in de borstkas en buikholte. In reactie daarop verstijven de spieren tussen je ribben en in je rug. Daardoor voelen je borstkas en rug na een tijdje stijf en pijnlijk aan. Niet bij de eerste paar keer dat je hoest. Maar wel als het hoesten langer aanhoudt. Je kunt het vergelijken met een fiets die steeds meer gaat aanlopen. In het begin voel je het nauwelijks. Maar na een tijdje wordt fietsen steeds zwaarder en zwaarder. Je weet eigenlijk al dat je fiets nagekeken moet worden, omdat er anders misschien wel iets kapotgaat als je te lang wacht.

Tijd om naar je lichaam te luisteren

Je lijf gaat gelukkig niet zomaar stuk als je te lang wacht. Je lijf laat je met de klachten wel weten dat je een grens bereikt hebt en actie moet ondernemen. Negeer je de klachten, dan ontstaan er vaak meer klachten, die je duidelijk willen maken dat het tijd is om naar je lichaam te luisteren.

Een klacht begint klein

Een probleem begint dus vaak heel klein en kan verschillende oorzaken hebben. Zoals een val of verstapping, overbelasting, stress, een verkeerde werkhouding of slijtage van gewrichten. Heel vaak is er sprake van een combinatie van oorzaken. Wanneer je serieus klachten krijgt, wordt het pas echt vervelend. Bewegen gaat niet meer lekker, werken en sporten lukt niet meer pijnvrij. Dat baart je vervolgens zorgen en geeft extra stress. Een neerwaartse spiraal.

“Hoe sneller je actie onderneemt bij beginnende klachten, hoe gemakkelijker het is om klachten weer op te lossen voor je lijf.”

Wil je zo snel mogelijk weer pijnvrij door het leven?

De snelste weg om weer klachtenvrij te zijn

Doorgaan en je klachten negeren is vaak geen optie meer. Hoe langer je doorloopt, hoe meer het je dagelijkse leven negatief beïnvloedt. Hoe sneller je actie onderneemt bij beginnende klachten, hoe gemakkelijker het is om klachten op te lossen voor je lijf. Onze chiropractoren helpen je daarbij in 4 stappen:

Stap 1: pijnbestrijding

We willen natuurlijk het lichaam weer normaal en zonder klachten laten functioneren. Daarvoor beginnen we onder aan de rechterpijl: de pijnbestrijdingsfase. Het klinkt wat raar en tegenstrijdig, maar eigenlijk is pijnbestrijding niet ons hoofddoel. Pijnbestrijding alleen is niet voldoende, want het neemt de oorzaak van de pijn niet weg. Je kunt een klacht vergelijken met een ijsberg, waarbij de pijn het topje van de ijsberg is. Pak je het onderliggende probleem niet aan, dan komt de pijn vaak snel weer terug.

Pijn bestrijden door de oorzaak weg te nemen

Wat je wilt is het probleem wegnemen en het lichaam zo snel mogelijk weer normaal en in balans laten functioneren. Daarmee neem je op korte én op de langere termijn de pijn definitief weg. Om dat te bereiken, word je in deze beginperiode 1 à 2 maal per week behandeld door je chiropractor.

Stap 2: de correctiefase

Na de pijnbestrijdingsfase, komen we in de correctiefase. Zoals de naam al zegt, corrigeren we in deze fase de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren. Met behulp van verschillende (druk)technieken die het zenuwstelsel beïnvloeden. Simpel gezegd wordt je lichaam uitgelijnd en gesmeerd zoals bij een fiets die aanloopt. Mensen ervaren vaak ook meteen dat hun lijf weer ‘als gesmeerd’ loopt. In de correctiefase word je vaak 1 keer per week behandeld.

Stap 3: de rehabilitatiefase

In deze fase wordt de tijd tussen de behandelingen steeds langer en je chiropractor houdt in de gaten of er geen terugval plaatsvindt. Een terugval kan veroorzaakt worden doordat je een beroep of hobby hebt die toch weer klachten geeft. Of mogelijk dat er in de structuur van je wervelkolom iets niet optimaal werkt. Denk aan gewrichtsslijtage of een beschadiging.

Stap 4: preventiefase

Als de maximale behandeltussentijd is bepaald, komt je in de preventiefase. In deze fase onderhoud je je rug zelf met de adviezen en oefeningen die je hebt gekregen van je chiropractor, om zo het behaalde resultaat te houden. Sommige mensen blijven gemakkelijk klachtenvrij. Maar er is ook een groep patiënten die om verschillende redenen na verloop van tijd toch weer wat strammer of stijver wordt en baat heeft bij 1 of enkele ‘onderhoudsbehandelingen’ per jaar. Zij voelen vaak zelf wanneer het weer tijd is voor wat onderhoud om te voorkomen dat ze klachten krijgen. Deze fase kun je vergelijken met de controles bij je tandarts. Tandenpoetsen helpt om je gebit gezond te houden. De tandarts controleert of er toch geen kleine problemen aan het ontstaan zijn, om erger te voorkomen. Door te bewegen en oefeningen te doen, houd jij je lijf sterk en soepel. Je chiropractor controleert of er geen kleine problemen ontstaan, om erger te voorkomen. Je chiropractor kan uitstekend de optimale tijd tussen de onderhoudsbehandelingen bepalen, zodat er met zo min mogelijk behandelingen een optimaal resultaat behaald wordt. Op deze manier ben je van je klachten af en blijf je klachtenvrij in de toekomst!
Wil je zo snel mogelijk weer pijnvrij door het leven?

Bekijk ook onze andere blogs

Nekpijn oefeningen

Nekpijn oefeningen

Je herkent het vast wel: je bekijkt nog éven je mail en je socialmediaberichten op je smartphone. Je doet éven een spelletje op je tablet of je leest een spannend boek op je e-reader. Voordat je het doorhebt, zit je al een tijdje met je hoofd voorovergebogen en je nek en bovenrug beginnen stijf en pijnlijk aan te voelen…

Lees meer