• Head

Veel gestelde vragen

“Het manipuleren van gewrichten mag je niet te vaak doen, anders gaan ze loszitten”

Onjuist, er zijn vele methodieken ontwikkeld om gewrichten te manipuleren. Chiropractoren passen een zeer specifieke methode toe. Zodoende wordt geen groot gebied los gemanipuleerd, zoals bij andere disciplines soms wel gebeurt. Hier ligt de sleutel van veilig behandelen! Bovendien wordt door de snelheid van de technieken nooit de anatomische grens van een gewricht bereikt, zodat ook frequent behandelen geen negatieve neveneffecten geeft. Er zijn langlopende onderzoeken gedaan bij mensen die de gewoonte hebben hun vingers te knakken (wat vergelijkbaar is met een Chiropractische correctie). Deze mensen vertoonden na vele jaren geen verschil in hun vingergewrichten met een controlegroep.

“Het regelmatig behandelen maakt je afhankelijk”

Onjuist, mensen worden waarschijnlijk wel bewuster van hun lichaam en herkennen eerder een functiestoornis. Daar is niets mis mee en het voorkomt juist vaak serieuze problemen in een later stadium. Wij adviseren mensen om zich om de zoveel door ons te bepalen tijd (afhankelijk van hun probleem of belasting) te laten behandelen, om hen zo goed mogelijk te laten functioneren met zo min mogelijke interventie. We kunnen namelijk aan de hand van statistieken zien dat de mensen, die zich aan het geadviseerde behandelschema houden, gemiddeld minder vaak behandeld hoeven te worden dan diegenen die zelf de frequentie bepalen.

“Met gewrichtsslijtage moet je leren leven”

Onjuist, gewrichten die zijn aangetast door artrose, gaan pas pijnklachten geven als hun functionaliteit wordt belemmerd. Het behandelen van deze gewrichten geeft een duidelijke vermindering van pijnklachten. Het betreft hier een structureel probleem. Deze mensen wordt geadviseerd elke 3 a 4 maanden terug te komen voor een behandeling, aangezien de klachten langzaam blijken te recidiveren. Zij hebben dat er graag voor over.

“Chiropractoren veroorzaken hernia’s”

Onjuist, acute hernia’s kunnen op een niet-manipulatieve wijze, zonder rotatie, worden behandeld. We onderscheiden actieve en inactieve hernia’s. Zoals misschien al bekend is, hebben velen van ons uitpuilende tussenwervelschijven, zonder daar overigens last van te hebben.

Als zo’n tussenwervelschijf door bijvoorbeeld overbelasting wel klachten gaat geven, noemen wij dat een “actieve hernia”. Het behandelen van de “bewegingsunit” in kwestie, vermindert de overprikkeling daar, waardoor de tussenwervelschijf weer in de inactieve fase komt. In zeldzame gevallen treedt door de behandeling wel eens een reactie op, waardoor de al uitpuilende tussenwervelschijf in de actieve fase komt. Dit is dan echter maar tijdelijk.

“Chiropractie kan je alleen maar toepassen als de gewrichten volgroeid zijn”

Onjuist, jonge kinderen en vooral baby’s reageren uitstekend op een speciale niet-manipulatieve vorm van Chiropractie. Het betreft hier vaak kinderen, die na een moeilijke of juist heel snelle bevalling ter wereld zijn gekomen. Zo’n geboorte kan klachten geven als koliek, duidelijke voorkeurshouding, overstrekken, niet normaal kruipen of juist het overslaan van de kruipfase e.d. De specialisatie (Chiropractische) pediatrie is overigens een drie jarige nascholingsopleiding.

“Bekkeninstabiliteit mag je niet manipuleren”

Correct, het manipuleren van een instabiel bekken, ook al zijn de SI gewrichten geblokkeerd, geeft maar een tijdelijk effect en werkt soms zelfs averechts. In dat geval gebruiken wij de Sacro Occipitale Techniek. Dat is een niet-manipulatieve stabilisatietechniek, waarbij soms ook gebruik wordt gemaakt van een stabilisatieband en oefeningen. Als de eerste fase is gepasseerd, roepen wij vaak de hulp in van Caesar/Mensendieck of fysiotherapeut. Wij zien in de praktijk ook wel mannen met een milde vorm van bekkeninstabiliteit!

“Ik heb vele jaren met mijn probleem rondgelopen, maar uiteindelijk is het met Chiropractie pas opgelost. Waarom heeft niemand mij doorverwezen”?

Altijd moeten wij dan bekennen, dat wij de andere medische disciplines nooit goed op de hoogte hebben gebracht over de mogelijke meerwaarde van Chiropractie.

“Ik mag niet behandeld worden van mijn huisarts/specialist”

Dit komt voor als er bijvoorbeeld artrose/osteoporose/hernia etc. is geconstateerd. Het zal inmiddels duidelijk zijn dat wij door onze opleiding een grondig onderzoek kunnen verrichten, dat samen met de beschikbare radiologische diagnostiek een goed beeld geeft van de situatie. Samen met de grote diversiteit aan behandeltechnieken kan in de meeste gevallen wel behandeld worden. Mochten er desondanks toch contra-indicaties zijn, dan is het gebruikelijk de patiënt (terug) te verwijzen naar de betreffende huisarts.

“Wordt Chiropractie vergoed”

Chiropractie wordt door bijna alle zorgverzekeraars voor een groot deel vergoed. Wij zelf zijn tevreden met de eigen bijdrage, omdat wij daardoor altijd met gemotiveerde mensen te maken hebben.Kerkelandenlaan 3-L | 1216 RN Hilversum | 035 6244633 | info@chiropractiehilversum.nl

035 6244633