• Head

Behandeling & Preventie

Allereerst stelt de Chiropractor u vragen over de klacht en over uw algemene gezondheidstoestand. De klacht kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsklachten. Dan volgt een grondig lichamelijk onderzoek. De Chiropractor maakt gebruik van verschillende medische methoden om te kijken waar de pijn vandaan komt en hoe het gesteld is met de beweeglijkheid en de soepelheid van alle gewrichten die met de pijn te maken kunnen hebben.

De Chiropractor kan verschillende technieken toepassen op de wervelkolom. Die alle ten doel hebben de bewegingsbeperkingen op te heffen, zodat zenuwen, spieren, wervels en tussenwervelschijven hun werk weer goed en pijnloos kunnen doen. Zo komt het zenuwstelsel weer in balans. De behandeling is zelden pijnlijk, maar als dat wel het geval is, zal de Chiropractor u dat vooraf laten weten. De behandeling leidt doorgaans al op korte termijn tot verlichting. In het begin zult u éénmaal en in uitzonderlijke gevallen tweemaal per week worden behandeld. Hoe beter het gaat, des te meer tijd zal er tussen de behandelingen zitten. Om te voorkomen dat klachten later terugkeren, kan het raadzaam zijn om van tijd tot tijd terug te komen voor controle.  

Behandeltechnieken

Diversified

Dit is de oudste en meest voorkomende Chiropractische behandeltechniek. Hij wordt gekenmerkt door een snelle, korte beweging, waardoor de correcties een bepaald fysiologisch effect op het lichaam hebben. Deze techniek kan gepaard gaat met een knakkend geluidje.

Gewrichtskrak

Dit knakkende geluid komt voort uit een veranderingsproces van de stikstof in de gewrichtsvloeistof: van een vloeibare naar een gasvormige fase. Het ontstaan van dit gasbelletje veroorzaakt het knakkende geluid. Het is eigenlijk te vergelijken met het beruchte knakken van de vingers. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat dit absoluut geen schadelijke gevolgen heeft voor de gewrichten.

Cox

Bij deze techniek worden op zeer subtiele wijze het betreffende wervelelement en de bijbehorende tussenwervelschijf gecorrigeerd. Dit is dan ook een zeer waardevolle techniek voor het behandelen van hernia’s. Deze techniek wordt overigens ook vaak bij andere wervelproblemen toegepast.

SOT

Deze techniek waar geen manipulaties aan te pas komen, wordt gebruikt voor drie probleemgroepen: hernia, bekkeninstabiliteit en een combinatie van hoofd- en rugklachten.

Activator

Dit is een mechanische behandeltechniek, waarbij met een gedoseerde impuls een effect wordt bereikt op bepaalde, korte spieren tussen de wervels, zodat een normale beweeglijkheid tussen de wervels wordt verkregen.

Toftness

Dit is wel de lichtste Chiropractische behandeltechniek. Met een lichte druk onder een bepaalde hoek, die door middel van een meetinstrument wordt bepaald, worden de wervelsegmenten weer functioneel gemaakt. Het is de techniek bij uitstek, als er een contra-indicatie bestaat voor enige druk op het lichaam.

Preventie

Een probleem begint vaak heel klein. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals een val of verstapping, overbelasting, een verkeerde werkhouding of slijtage van gewrichten. Gewoonlijk is er echter sprake van een combinatie van deze oorzaken. In eerste instantie hoeft dit geen duidelijke klachten te geven. Meestal zijn het heel subtiele waarschuwinkjes die aangeven dat er iets aan de hand is.

Het begint vaak met ochtendstijfheid of irritatie in een bepaalde houding. Vaak verdwijnt de klacht weer vanzelf, want het lichaam hoort hiervan te herstellen. Maar soms gebeurt dit niet en kan het probleem worden ‘gecompenseerd’ door het lichaam: de spanning die door dit probleem ontstaan is in bijvoorbeeld de lage rug, wordt dan verdeeld over een groter of ander gebied. In dat geval hebt u er wel minder last van, maar het probleem is niet opgelost! Als u vervolgens te maken krijgt met bijvoorbeeld stress of griep, komen de symptomen weer terug, alleen nu heviger en vaak langer. Dit proces kan zich verschillende malen herhalen waarbij de situatie intussen verergert totdat u het een klacht noemt. U wilt natuurlijk dat het lichaam weer normaal en zonder klachten functioneert, daarom moeten we bij de oorzaak beginnen. Tijdens de Chiropractische behandelingen gaat u door de volgende fasen.

Pijnbestrijdingfase

Eerst beginnen we met pijnbestrijding, zodat u zich weer zo snel mogelijk beter voelt. Maar pijnbestrijding is niet ons hoofddoel, want dat kan een pijnstiller ook. Waar het ons om gaat, is het lichaam weer normaal en in balans te laten functioneren. De pijnbestrijdingfase gaat over in een volgende fase.

Correctiefase

In dit stadium wordt u een maal per week behandeld. In deze fase ligt de nadruk op het in balans laten functioneren van uw lichaam, zodat het weer de dagelijkse belasting aankan. Als uw Chiropractor d.m.v. testen de tijd rijp acht, komt u in weer een volgende fase terecht.

Rehabilitatiefase

In deze fase wordt de tijdsspanne tussen de behandelingen vergroot en wordt er gekeken of er geen terugval plaatsvindt. Een terugval kan veroorzaakt worden doordat u bijvoorbeeld een beroep of hobby hebt die u weer last bezorgt. Ook is het mogelijk dat er in de structuur van de wervelkolom iets niet optimaal is door bijvoorbeeld gewrichtsslijtage of een beschadiging. Als de maximale behandeltussentijd is bepaald, komt u in de laatste fase.

Preventiefase

Deze fase is bedoeld om het behaalde resultaat te behouden. Dat is vergelijkbaar met de controlebehandelingen van uw tandarts. Uw Chiropractor kan in dit stadium uitstekend de behandeltussentijd bepalen, zodat er met een zo min mogelijk aantal behandelingen een zo optimaal mogelijk resultaat behaald wordt. Op die manier kan uw Chiropractor een belangrijke bijdrage leveren aan uw gezondheid.

Aanbevelingen

Zwellingen

Mogelijk gaat uw klacht gepaard met zwelling tussen de wervelgewrichten. In dat geval zal uw Chiropractor u adviseren om ijs te gebruiken. Toepassing van ijs wordt altijd gedaan op de wervelkolom, dus niet op bijvoorbeeld de bil, ook al voelt u daar de pijn. U kunt daarvoor een in de praktijk te verkrijgen gel ijszak gebruiken, maar ook een zak met sperzieboontjes uit de vriezer voldoet. Mocht de klacht gepaard gaan met spierproblemen dan kunt u daar warmte op toepassen. Uw Chiropractor zal u uitleggen hoe u dat moet doen.

Oefeningen

Een enkele keer zult u oefeningen voorgeschreven krijgen, maar meestal worden deze door ons in een later stadium preventief toegepast om een behaald resultaat te behouden. In uitzonderlijke gevallen wordt een rugbrace of een bekkenband voorgeschreven. Na de tweede behandeling wordt u aan de hand van een piramidemodel uitgelegd hoe een klachtenpatroon ontstaat. U krijgt dan een idee over hoe de klacht bij u ontstaan is en hoe u dergelijke problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Preventie Tips

Sta ontspannen rechtop waarbij uw gewicht gelijk over beide voeten verdeeld is. Een doorgezakte of doorgebogen houding veroorzaakt namelijk grote spanning op uw hele rug. Besteed daarom veel aandacht aan uw houding.

  • Ga goed door uw knieën wanneer u een zwaar voorwerp tilt. Houd dat voorwerp dicht bij uw lichaam en verdeel het gewicht evenredig over beide zijden van uw lichaam. Terwijl u tilt, draait u nooit vanuit uw middel. Een zware last is gemakkelijker met vier dan met twee handen te dragen. Vraag daarom gerust een ander om u een handje te helpen.
  • Let op uw lijn. Overtollig gewicht sjouwt u voortdurend met u mee. Dat kan rugklachten veroorzaken.
  • Gebruik thuis, in de auto en op de werkplek stoelen die voldoende steun aan de onderrug geven.
  • Vermijd onafgebroken zitten en sla daarbij de benen niet over elkaar.
  • Wissel langdurig autorijden af met rustpauzes om uw benen te ontspannen en een andere houding aan te nemen.
  • Draag goedzittende schoenen die voldoende steun geven wanneer u een lange tijd moet staan of lopen.
  • Blijf energiek en gezond. Uw gezondheid kunt u waarborgen door sporten te beoefenen die uw rug niet te veel belasten, zoals zwemmen en wandelen. Verantwoorde sportbeoefening begint met een goede warming-up en na afloop een cooling-down.
  • Probeer op de zij te slapen of anders op de rug, maar nooit op de buik! Op de buik slapen veroorzaakt te veel druk op de nek en de onderrug, waardoor klachten kunnen ontstaan. Bij het op de zij slapen, plaatst u het kussen onder uw hoofd en nek. Uw nek dient ondersteund te worden, zodat het op dezelfde hoogte komt te liggen als de rest van de wervelkolom. U kunt eventueel een kussentje tussen uw gebogen knieën leggen, waardoor de druk op de onderrug vermindert. Als u toch de neiging heeft om op de buik te rollen, leg dan een kussen tegen uw borst aan. Als dit niet voldoet, weet uw Chiropractor nog andere manieren.
  • Consulteer regelmatig de Chiropractor, omdat Chiropractisch onderzoek en de daarop gebaseerde behandeling meehelpen uw rug in een goede conditie te houden en u van pijn te vrijwaren. Ook kan de Chiropractor u oefeningen aanbevelen die uw onderrug soepel en beweeglijk houden. Voor een optimaal resultaat is het wel nodig deze oefeningen met enige regelmaat uit te voeren.


Kerkelandenlaan 3-L | 1216 RN Hilversum | 035 6244633 | info@chiropractiehilversum.nl

035 6244633