Ontstaan rugklachten zomaar?

Door: Nicoline Lambers
Leestijd: 2 minuten
Chiropractie Hilversum - Specialist in nek-, rug-, en bekkenklachten

Vorige week zondag wilde ik lekker gaan fietsen. Nog even de terrasdeur dichtdoen en dan op pad. Dat liep helemaal anders… de deur klemde opeens en ging met geen mogelijkheid meer dicht! Ik kon niets geks zien en werd op internet ook niet wijzer. Omdat ons terras aan de straat ligt, heb ik toch maar een 24-uurs onderhoudsbedrijf gebeld. Na wat heen en weer gebel, wilden ze gelukkig een monteur sturen die zondag.

Klachten ontstaan vaak gewoon door gebruik

De monteur vertelde dat de deur wat scheef in het kozijn hing en daarom klemde. Dit gebeurt vaak gewoon door gebruik. Hij liet zien dat er al een kleine beschadiging in het profiel van het kozijn zat, en vroeg of de deur al klemde de laatste tijd. Mijn partner was inmiddels ook thuisgekomen. We hadden allebei zoiets van ja, we moesten iets harder duwen om hem dicht te doen. Maar we hadden daar verder geen aandacht aan geschonken.

Gelukkig kon de monteur de deur zo stellen dat hij nu in ieder geval dichtging. We moesten nog wel een afspraak maken om de deur helemaal goed af te stellen, zodat we hem weer konden gebruiken. En dan meteen doorgeven dat ze alle andere kozijnen ook even moesten nalopen. Eindelijk was het opgelost. Gelukkig scheen de zon nog en kon ik – wat later dan gepland – alsnog lekker fietsen!

Wat heeft een klemmende deur met rugklachten te maken?

Je kunt het verhaal over de klemmende deur mooi vergelijken met het ontstaan van rugklachten. Vaak ontstaat rugpijn ‘zomaar’, als het niet uitkomt en zonder dat je iets geks hebt gedaan!

Maar eigenlijk is het net zoals bij de scharnieren van een deur; door alles wat we doen en meemaken elke dag, gaat je lijf ‘aanlopen’ en ontstaan er kleine probleempjes in de beweeglijkheid van de gewrichten (je scharnieren) in je lijf. Als je bedenkt dat zenuwen tussen de gewrichtjes in je wervelkolom lopen, is het niet zo gek dat die zenuwen op enig moment geïrriteerd raken en geen goede seintjes meer doorgeven naar bijvoorbeeld je spieren. Je spieren gaan dan verkrampen en trekken je gewrichten samen. Dit voelt als een blokkade in je rug. Net als bij de deur die klemt, kun je opeens niet goed meer bewegen.

Chiropractie Hilversum - Specialist in nek-, rug-, en bekkenklachten

Rugklachten ontstaan niet zomaar

Rugklachten ontstaan dus niet zomaar! Net als bij de deur is het eerst belangrijk dat het huidige probleem wordt opgelost (het klemmen/de pijn) en dat daarna de scharnieren weer allemaal goed worden afgesteld om problemen in de toekomst te voorkomen. Natuurlijk is het ook slim om in de toekomst wat bewuster na te denken wat te doen als de deur wat moeilijker dicht gaat dan normaal, zodat je niet op een zondag wordt verrast!

Heb je klachten of krijg je seintjes dat je rug wat ‘aanloopt’?

Plan dan een afspraak, om te zorgen dat je gewrichten snel weer soepel kunnen bewegen. Zodat je serieuze rugklachten en pijn voorblijft.

Bekijk ook onze andere blogs