• Head

Whiplash

Whiplash is een plotselinge beweging van nek en hoofd tijdens bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een val. Die plotselinge beweging kan letsel veroorzaken aan wervels en omringend weefsel (spieren en zenuwen) in de nek. Dit kan uitmonden in een Whiplashtrauma: pijn, stijfheid, en andere nare klachten die soms pas maanden na het ongeval tot uiting komen. De chiropractor, specialist in nek en rugklachten, beschikt over methoden waarmee veel Whiplashklachten kunnen worden verholpen of verlicht.

Symptomen

  • De meest voorkomende Whiplashklacht is een pijnlijke, vaak stijve nek.
  • Veel Whiplashpatiënten hebben veel last van hoofdpijn, lage rugpijn, en een pijnlijke uitstraling naar armen en gezicht.
  • Er zijn echter nog veel meer klachten die deel uit kunnen maken van het Whiplashtrauma: krachtverlies in de armen, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, misselijkheid, oorsuizen, slecht zien of vlekken voor de ogen zien, slaap en concentratieproblemen.
  • Niet alleen de aard, maar ook de ernst van de klachten verschilt sterk. De helft van de patiënten is binnen een maand hersteld, maar soms zijn de gevolgen zo ernstig dat het tot arbeidsongeschiktheid leidt.

Oorzaken

Steeds meer auto’s en steeds hogere snelheden hebben tot een toename van het aantal Whiplashongelukken geleid. Whiplash is een Engels woord voor zweepslag. De term slaat op een snelle geforceerde hoofdbeweging die tot bovengenoemde klachten kan leiden. Niet alleen het verkeer, maar ook een val van de trap of een skiongeluk kan een Whiplashtrauma veroorzaken. Door de heftige beweging worden de gewrichtskapsels, spieren, pezen, ruggenmerg, en zenuwen opgerekt. Dat veroorzaakt pijn en andere klachten.

Preventie

Wat kunt u doen om een Whiplash te voorkomen?

  • Whiplashletsel kan ingrijpende gevolgen hebben. Het is daarom erg belangrijk om een hoofdsteun in de auto te hebben. Stel hem op de juiste hoogte af: de bovenkant van de hoofdsteun moet gelijk zijn aan de bovenkant van uw hoofd. De afstand tussen hoofd en hoofdsteun moet ongeveer 4 cm zijn. Raadplaag bij twijfel uw garagehouder of autodealer.
  • Naast een hoofdsteun zijn ook airbags een goed middel om een Whiplash te voorkomen.

Behandeling

Allereerst stelt de chiropractor vragen over uw gezondheidstoestand. Daarna volgt een grondig lichamelijk onderzoek. De chiropractor maakt daarbij gebruik van verschillende medische methoden. Direct na het ongeluk kan het een enkele keer nodig zijn om tijdelijk een nekkraag te dragen. Zo krijgt de nek even rust. Als de ergste pijn en stijfheid zijn verdwenen, begint de chiropractor met de behandeling. Naast het toepassen van druktechnieken maakt advisering over een goede houding deel uit van de behandeling. Tevens is het mogelijk dat u oefeningen voorgeschreven krijgt. Uw inzet kan in belangrijke mate bijdragen tot genezing.Kerkelandenlaan 3-L | 1216 RN Hilversum | 035 6244633 | info@chiropractiehilversum.nl

035 6244633