• Head

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit komt voor tijdens of na een zwangerschap of kan een gevolg zijn van een ongeluk. Het bekken wordt in gezonde toestand bijeen gehouden door zeer sterke banden. Als hierin rek is gekomen of de banden zijn gescheurd, dan wordt het bekken instabiel en komt er als het ware ‘ruimte’ in dit gewricht. Vervolgens kan er vocht in deze normaliter droge ruimte komen, waardoor grote druk op de bekkenbanden ontstaat. Door de verslapte banden ontstaat instabiliteit in het bekkengewricht en kan daardoor ook de wervelkolom verschuiven, met allerlei pijnklachten tot gevolg.

Domino-effect

Het bekken vormt de basis van de rug en draagt het lichaamsgewicht. Het bekken bestaat uit een centraal driehoekig gedeelte, het heiligbeen, met aan weerszijden twee heupbeenderen. Dit geheel wordt bij elkaar gehouden door sterke bekkenbanden.

De bekkenbanden zijn normaal zeer sterk maar zijn kwetsbaar als het lichaam (neurologisch) uit balans raakt. Bovendien zijn zij gevoelig voor rekkingen en scheuren bij b.v. zwangerschap, bevalling, vallen, sport-, verkeer- en beroepsongevallen. Als bekkenbanden verrekken of scheuren komt er wat ruimte in het bekkengewricht, waardoor dit normaal droge gewricht zich vult met vloeistof. Hierdoor gaat het bekkengewricht teveel bewegen en spreekt men van instabiliteit.

Doordat het bekken de basis vormt van de wervelkolom, heeft bekkeninstabiliteit gevolgen voor het totale functioneren van het lichaam.

In feite is er sprake van een domino-effect: het heiligbeen kan verzakken waardoor de wervelkolom naar een kant gaat hangen, door de zijwaartse krachten raakt het zenuwweefsel geïrriteerd, waardoor de functie van de zenuwen wordt verstoord. Dit heeft gevolgen voor het gehele zenuwstelsel dat tal van functies controleert en coördineert. In feite fungeren deze plekken als stoorzender. Per patiënt kunnen de gevolgen en klachten zeer divers zijn, ook de intensiteit van de klacht is per persoon verschillend.

Bekkeninstabiliteit & zwangerschap

Bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap wordt ook wel ‘Symfysiolyse’ genoemd. Daarbij heeft de patiënt niet alleen last van het bekkengewricht, ook het schaambeen (symfyse) is dan pijnlijk. Tijdens de zwangerschap is het normaal dat hormonen de banden in het heupgewricht verweken en hierdoor wat verzwakken. Dit is nodig voor een voorspoedige bevalling. De gevolgen van teveel ruimte in het bekkengewricht zijn eerder in deze folder beschreven.

Klachten

Bij bekkeninstabiliteit passen verschillende kenmerkende symptomen. Zo vindt een patiënt die lijdt aan deze klacht het niet prettig om te zitten op een zachte ondergrond, omdat zij dan geen steun heeft. Door te zitten op een stevige ondergrond, komen er minder krachten op de bekkenbanden. Verder is het voor een patiënt met een instabiel bekken pijnlijk om op één been te staan, en is het (bijna) onmogelijk om de heupen vanuit een liggende positie (door op de benen of voeten te steunen) omhoog te brengen.

Andere klachten van bekkeninstabiliteit zijn:
  • lage rugpijn
  • slijmbeurs ontstekingen van het heupgewricht
  • menstruatieklachten
  • nekpijn
  • duizeligheid
  • hoofdpijn
  • problemen met het kaakgewricht

Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden. Bij een zittende of liggende houding ontspannen de spieren, waardoor de banden het weer alleen moeten doen.

Rol van de chiropractor

Bij het behandelen van bekkeninstabiliteit streeft de chiropractor naar het stabiliseren van het bekkengewricht, waarna de bekkenbanden uit zichzelf kunnen helen en/of aansterken. Bij deze methode, die de Sacro-Occipitale techniek wordt genoemd, zorgt de chiropractor ervoor dat het bekken rust op twee wigvormige blokjes. Hierdoor komt er een druk op het bekkengewricht, waardoor het opgehoopte vocht weg wordt gedrukt en de ruimte in het bekkengewricht wordt verminderd. Opvallend aan deze behandelmethode is dat de chiropractor geen manipulatieve correcties toepast. In sommige gevallen zal de chiropractor na de behandeling een heupband aanraden. Door deze band blijft de bewerkstelligde positie behouden, zodat de bekkenbanden worden ontlast en daardoor kunnen genezen. De Sacro-occipitale techniek is ontwikkeld door dr. M.B. DeJarnette. Deze Amerikaanse arts wijdde meer dan een halve eeuw aan fysiologisch en anatomisch onderzoek van het menselijke lichaam.

Wat kan de patiënt zelf doen?

Wie lijdt aan bekkeninstabiliteit, weet al dat ‘niet forceren’ steekwoorden zijn die horen bij deze klacht, net als ‘goed luisteren naar het lichaam’. Zo kan twintig minuten wandelen ontspannend zijn, maar twee uur te belastend. Oefeningen doen of rust houden, hebben in eerste instantie geen positief effect op de banden die verzwakt of gescheurd zijn. Zoals eerder gemeld zal de chiropractor eerst proberen het bekkengewricht te stabiliseren. Daarna zal hij of zij u adviseren om onder begeleiding van een mensendiecktherapeut of gespecialiseerde fysiotherapeut te gaan trainen.

Wat kan de patiënt beter niet doen?

Zitten, liggen en ook langdurig staan, worden bij bekkeninstabiliteit afgeraden. Tillen en bukken zijn schadelijke bewegingen en moeten absoluut worden vermeden.Kerkelandenlaan 3-L | 1216 RN Hilversum | 035 6244633 | info@chiropractiehilversum.nl

035 6244633