Chiropractie voor baby’s en kinderen

Door: Nienke Floor
Leestijd: 4 minuten

Chiropractie Hilversum - Specialist in nek-, rug-, en bekkenklachten
In onze behandelkamer krijgen we regelmatig de vraag: “Hoorde ik nou net een baby huilen? Was je het kindje of de moeder aan het behandelen?” Beiden, antwoord ik dan vaak. “Hoe behandel je een baby?”, is dan direct de volgende vraag. “En vanaf welke leeftijd kan ik met m’n kind naar de chiropractor?”

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen naar de chiropractor?

Het is voor veel mensen nog een raar idee om met je baby of kind naar de chiropractor te gaan. Voor ons is het niet alleen heel normaal om baby’s en kinderen te behandelen, het is ook ontzettend dankbaar werk om te doen. Baby’s en kinderen reageren vaak goed op een chiropractische behandeling en kun je zo snel van vervelende klachten afhelpen.

Chiropractie; geschikt voor alle leeftijden

Chiropractie is geschikt voor alle leeftijden. Afhankelijk van de leeftijd passen we de manier van behandelen aan. Chiropractische behandelingen richten zich op het herstellen van de communicatie tussen de hersenen en de wervelkolom, door het verwijderen van belemmeringen in de wervelkolom of geassocieerde spieren.

Een zachte behandeling is voor baby’s en kinderen al effectief

De chiropractische behandeling van baby’s bestaat uit zachte druktechnieken en is 100% veilig. De druk die wordt gebruikt voor baby’s, is niet meer dan de druk die comfortabel voelt op gevoelige plekken van je lichaam, zoals bijvoorbeeld je oogbal. De behandeling gebeurt veelal op schoot van de vader of moeder.

Na de behandeling kan er lichte onrust ontstaan of is de kleine erg moe en gaat slapen. Dit komt omdat het lichaam zich moet aanpassen aan de veranderingen. Zo kan het zijn dat het hoofd wat extra ondersteuning nodig heeft, omdat het wat instabieler is nu het lichaam zich moet aanpassen. Je chiropractor vertelt je tijdens het consult hoe je het beste kunt reageren op reacties van je baby of kindje na de behandeling.

Wil je weten of chiropractie iets voor je kind kan betekenen?

Chiropractie Hilversum - Specialist in nek-, rug-, en bekkenklachten

Wanneer ga je met je baby naar de chiropractor?

Wanneer de wervelkolom en het zenuwstelsel niet goed functioneren, kan je kindje verschillende klachten ervaren. We zien vaak dat baby’s overmatig huilen. Maar ook onrust, schrikachtig, overstrekken, voorkeurshouding, extreme zuigbehoefte, hazenslaapjes of veel kreunen/geluidjes maken in de slaap kunnen signalen zijn dat de wervelkolom en het zenuwstelsel niet goed functioneren. Ook problemen met de borstvoeding kunnen voortkomen uit een niet goed functionerende wervelkolom. De verschillende klachten zie je vaak samengaan.

Geef je kindje een gezonde basis om zich te ontwikkelen

Een gezonde wervelkolom is essentieel voor de algehele ontwikkeling van een baby. Chiropractie kan helpen bij het bevorderen van een gezonde motorische ontwikkeling op het juiste moment. Je geeft het lichaam een zo’n goed mogelijke basis om zich normaal te ontwikkelen. Je kan dus ook uit voorzorg met je baby naar de chiropractor.

Hoe ontstaan er klachten bij je baby?

Een niet goed functionerende wervelkolom of problemen met het zenuwstelsel kunnen heel verschillende oorzaken hebben:

$

Soms kan de oorzaak van de klachten al teruggevoerd worden naar hoe het kind in de buik van de moeder lag.

$

Klachten kunnen ook ontstaan door de bevalling. De geboorte is een intensieve ervaring voor het kind (en de moeder). Het kan spanning geven in de wervelkolom, afhankelijk van de ligging van het kind of van de duur van de bevalling. Een langdurende bevalling kan problemen geven, maar een hele snelle bevalling ook, omdat de baby als het ware wordt ‘gelanceerd’.

$

Klachten als gevolg van ‘baby handling’ of een val (bijvoorbeeld van de commode)

$

Overgevoeligheid voor koemelk

$

Ziekte of andere gezondheidsproblemen

Chiropractie Hilversum - Specialist in nek-, rug-, en bekkenklachten

Waar moet je opletten bij je baby?

Als er klachten zijn is het duidelijk dat er wat aan de hand is. Echter, een baby kan zich ook goed aanpassen en compenseren, waardoor ze er minder last van hebben. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een sterke voorkeurshouding van je kindje, of een banaantjeshouding, waarbij ze krom gaan liggen. De eerste 8 weken na de geboorte is dit geen probleem, als het afwisselend links en rechts krom is. Valt het je op dat je kindje altijd dezelfde kant op ligt, dan geeft dat aan dat er wordt gecompenseerd, wat niet hoort. Verder kun je op de symmetrie letten. Ofwel, gebruikt je baby of kind beide armen en benen of wordt één kant duidelijk meer gebruikt.

Tips voor een gezonde ontwikkeling van je baby en kind

    1. Zorg dat de baby alle kanten op ligt met het hoofd. Heeft het een duidelijke voorkeur? Stimuleer je kindje dan op de andere kant te gaan liggen met speeltjes, licht en geluid.
    2. Zorg dat de baby afwisselend wordt gevoed. Met borstvoeding gebeurt dit automatisch. Met flesvoeding is het goed en gezond voor je kindje om hier rekening mee te houden.
    3. Zorg voor genoeg buiktijd! Ook als de kleine het niet leuk vindt. Laat je kindje op de buik op jouw buik liggen, terwijl jij op je rug ligt. Je kunt je baby ook in de buiklighouding op je onderarm dragen. Of ga voor ze liggen om met ze te spelen. Dit is belangrijk voor hun ontwikkeling en zorgt voor een moment zonder druk op hun hoofd door het liggen.
    4. Zorg dat je ze ondersteunend bij het bekken optilt. Til ze bij voorkeur zo min mogelijk alleen onder de armen/schouders op. 
    5. Zorg dat ze alleen de houding aannemen die ze qua ontwikkeling hebben bereikt. Oftewel laat ze niet ondersteunend in een stoeltje zitten, laat ze niet lopen in een loopstoel waar ze in hangen. Dit is niet goed voor hun ontwikkeling, ook al is de wereld rechtop veel leuker dan liggend, het is wel een belangrijke ontwikkelingsfase om door te maken.

Wil je weten of chiropractie iets voor je kind kan betekenen?

Bekijk ook onze andere blogs